Rakas firmamme Evermade on pienen ongelman äärellä. Tehtävää on enemmän kuin tekijöitä, ja uusia tarvittaisiin.
Olenkin päässyt katsomaan rekrytointia uudesta näkökulmasta, työn tarjoajana. Rekrytointi poikkeaa aikalailla esimiestyöskentelystä. Sille on myös vaikea laskea tuottoa, toisin kuin asiakaslaskutettavan työn vetämiselle.
Vanhemmat ja viisaammat ovat opastaneet että rekrytointi on aina kallista, riippumatta siitä käytetäänkö rahaa työpaikka-ilmoitteluun vai ei. Kustannuksia syntyy siitä työmäärästä, mikä syntyy hakemuksia peratessa, se aika on pois laskutettavasta ajasta. Kun uusi tekijä palkataan, alkaa hänen palkkansa ja eläkemaksunsa juoksemaan heti, riippumatta siitä tuottaako hän varsinaisesti firmalle mitään. Myös työkalut ja työtilat maksavat. Uuden työntekijän perehdytys vie aikaa ja energiaa, joten hän saattaa aluksi heikentää koko tiimin toimintaa.
Viimekädessä eniten rahanmenoa voi kuitenkin syntyä väärästä rekrytoinnista, tilanteessa jossa palkattu joudutaan koeaikana palauttamaan vapaille työmarkkinoille ja aloittamaan koko kierros alusta.
Ehkäpä juuri siksi rekrytointi on niin vaikeaa: Haluaisi olla varma siitä, että rekrytoitava on oikea ihminen. Ja siitä voi lopulta olla varma ehkä puolen vuoden kuluttua palkkaamisesta.
Helpottaakseni niin monen vastaavassa tilassa olevan rekrytoijan ja myös työnhakijan tilannetta, annan hieman vinkkejä työnhakijoille:
- Tutustu Evermadeen hieman etukäteen ja mieti onko osaamisesi sitä mitä meillä ehkä tarvittaisiin. On kaikkien ajan hukkaamista hakea tehtävään, jota meillä ei ole auki nyt eikä tulevaisuudessa.
- Aloita hakemus kertomalla siitä parhaasta osaamisestasi, mitä sinulla on tarjota. Moniosaaminen on etu, mutta jokin terävä kärki sinulla varmasti on.
- Perustele paras osaamisesi referensseillä, aiemmalla työhistorialla, linkeillä www-palveluihin. Anna jotain kättä pidempää! Ja jos sinulla ei ole omaa portfoliota webissä, aloita sen tekeminen heti.
- Kerro selkeästi minkälaista työsuhdetta haet: Täyspäiväistä, osa-aikaista, harjoittelua…
- Kerro mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa, minkälaisiin tehtäviin haluat kasvaa. Kerro siis mikä sinusta tulee isona.
- Myös palkkatoiveen kirjoittaminen auki on tärkeää. Se antaa meille mittakaavaa siitä kuinka arvokkaaksi katsot osaamisesi. Se on mittapuu, jonka mukaan haastamme sinua haastattelussa.
- Aseta hakemusteksti suoraan sähköpostin viestiin – älä liitetiedostoksi. CV on tärkeä olla mukana, se voi olla liitteenä. Käytä jotain yleistä formaattia minkä myös mobiililaitteet osaavat avata, vaikkapa PDF:ää.
Myös Futuricen hyvät ihmiset ovat kirjoittaneet ajatuksiaan työhakemuksista. SC5:n Pyry Lehdonvirta puolestaan pohtii vastuunkannon merkitystä - se on meilläkin erittäin tärkeä kulma rekrytoinneissa.